سولفامون فاتح®

sulfammon

نام تجاری: سولفامون

شرکت تولید کننده: پارس توسعه فاتح

نام شیمیایی: سولفات آمونیوم (Ammonium Sulfate)

فرمول مولکولی: (NH4)2SO4

ترکیبات: حاوی حداقل 20.5 % نیتروژن به فرم یون آمونیوم و حداقل 23 % گوگرد به فرم یون سولفات

خلوص: % 99.5

موارد مصرف: درختان میوه، محصولات زراعی، سبزیجات، چمن و گلهای زینتی

شکل ظاهری: گرانوله و پودری

بسته بندی: کیسه 50 کیلوگرمی دو جداره

ظرفیت تولید سالانه: 80 هزار تن در سال

ظرفیت تولید طرح آتی: 200 هزار تن در سال (در حال احداث)

نام های دیگر: دی آمونیوم سولفات – نمک آمونیوم اسید سولفوریک

گواهی نامه ها: گواهی ثبت مواد کودی موسسه تحقیقات آب و خاک – گواهینامه سازمان ملی استاندارد

کود سولفات آمونیوم

سولفات آمونیوم با فرمول شیمیایی (NH4)2SO4، یکی از اولین و پرکاربردترین کودهای نیتروژنی برای تولید محصولات زراعی است. حلالیت بالای این کود قابلیت استفاده از آن را برای کاربردهای متعدد در کشاورزی فراهم می­کند. با توجه به اینکه سولفات آمونیوم دارای 21 درصد نیتروژن و 24 درصد گوگرد می­باشد، این کود یک منبع عالی گوگرد را برای گیاهان فراهم می­کند که وظایف حیاتی متعددی در گیاهان، از جمله سنتز پروتئین را به عهده دارد.

عملکردها و علائم کمبود نیتروژن در گیاهان

نیتروژن اغلب محدود کننده­ ترین عامل در تولید محصول است. نیتروژن برای تولید پروتئین­ها، اسیدهای نوکلئیک (DNA و RNA) و کلروفیل مورد نیاز گیاهان است. از آنجایی که نیتروژن رشد رویشی گیاه را افزایش می­دهد و در نتیجه عملکرد آن را بهبود می­بخشد، بر این اساس هر چه نیتروژن بیشتری توسط گیاهان استفاده شود، با تأثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیکی، افزایش فعالیت­های فتوسنتزی و تولید آسیمیلات و زیست توده بیشتر، در نهایت موجب عملکرد بیشتری می­شود. عرضه فراوان نیتروژن باعث افزایش تعداد مریستم ­های تولید شده توسط گیاهان و رشد آنها می­شود، بنابراین تشکیل و رشد شاخساره و اندام­های هوایی را در اکثر گیاهان افزایش می­دهد. مسلماً این مهمترین فرآیندی است که تحت تأثیر نیتروژن قرار می­گیرد، زیرا روشی است که گیاهان توانایی رقابتی خود را در رشد رویشی و تعداد میوه­ها و دانه­ ها افزایش می­دهند. علائم کمبود نیتروژن شامل کلروز عمومی برگ­های پایینی (به رنگ سبز روشن تا زرد)، کاهش و کندی رشد و نکروز برگ­های پیر (در موارد شدید) می­باشد. نتایج تحقیقات نشان داده است که کمبود نیتروژن هم سطح برگ و هم غلظت نیتروژن برگ را کاهش می­دهد، بنابراین جذب نور و ظرفیت فتوسنتزی را کاهش می­دهد. علاوه بر این، تجمع کم زیست توده در طول رشد رویشی نیز ممکن است عملکرد را محدود کند. گیاهانی که با کمبود نیتروژن مواجه هستند، زود بالغ می­شوند و اغلب کیفیت و عملکرد محصول کاهش می­یابد.

عملکردها و علائم کمبود گوگرد در گیاهان

گوگرد یک ماده غذایی پرمصرف است که برای رشد و عملکرد گیاه ضروری است و بعد از نیتروژن، فسفر و پتاسیم در رتبه چهارم قرار دارد. این عنصر به دلیل اینکه جزء تشکیل دهنده آمینواسیدهای سیستئین و متیونین است، از اهمیت بالایی در ساختار پروتئین­ها و عملکرد آنزیم­ها برخوردار است. گوگرد همچنین از اجزای تشکیل دهنده­ی الیگوپپتیدها (گلوتاتیون)، ویتامین­ها و کوفاکتورها، انواع محصولات گیاهی ثانویه مانند گلوکوزینولات­ها و آلیین­ها و جزء کلیدی در کلروفیل است. بنابراین، گوگرد نقش مهمی در کارکرد کاتالیزوری یا الکتروشیمیایی مولکول­های زیستی در سلول ایفا می­کند. استفاده از عنصر گوگرد به دلیل توانایی آن در کاهش pH خاک و احیای خاک­های سدیمی در حال افزایش است. مشاهده شده است که بدون مصرف گوگرد کافی، محصولات زراعی نمی‌توانند از نظر عملکرد، کیفیت یا محتوای پروتئین به پتانسیل کامل خود برسند. گوگرد از طریق کارکردهای محافظتی و آنتی اکسیدانی خود نقش مهمی در فیزیولوژی و محافظت گیاهان در برابر تنش­های محیطی و آفات ایفا می­کند. از آنجایی که گیاهان اغلب در معرض ترکیبی از تنش­های غیر زیستی مانند گرما، نور، سرما، خشکی، شوری و فلزات سمی هستند، گوگرد می­تواند نقش قابل توجهی در ایجاد مقاومت در برابر این تنش­ها داشته باشد. علاوه ­بر این، نقش اساسی عنصر گوگرد در متابولیسم نیتروژن به خوبی شناخته شده است. از آنجایی­که گیاهان در بیوسنتز پروتئین­ها و آنزیم­ها به­طور مشترک از نیتروژن و گوگرد استفاده می­کنند، ناکافی بودن گوگرد ممکن است به استفاده غیرمؤثر از محتوای نیتروژن گیاه منجر شود. تشخیص علائم کمبود گوگرد دشوار است، زیرا اثرات آن با علائم کمبود نیتروژن شباهت دارد. برخلاف کمبود نیتروژن، علائم کمبود گوگرد در ابتدا در برگ­های جوانتر ظاهر می­شود و باعث می شود آن­ها از سبز روشن به زرد (کلروز) تبدیل شوند. در ادامه­ ی رشد، ممکن است کل گیاه سبز کم رنگ باشد. لکه­ ها یا خط­های مشخصی عموماً ظاهر نمی­شود. علاوه بر این، گیاهانی که با کمبود گوگرد مواجه هستند، دوکی و کوچک بوده و ساقه­ ها اغلب نازک هستند. کمبود گوگرد می­تواند کارایی مصرف مواد مغذی را کاهش دهد و کمبود نیتروژن هم می­تواند به کاهش کارایی مصرف گوگرد منجر شود. علاوه بر این، محدود کردن عرضه گوگرد برای محصولات، مصرف نیتروژن در دسترس خاک را کاهش داده و به افزایش شستشوی نیترات منجر می­شود.

برهمکنش گوگرد و نیتروژن

در گیاهان، گوگرد و نیتروژن دارای اثر هم افزایی هستند و یک نقش محوری در سنتز پروتئین­ها ایفا می­کنند. متابولیسم و نیاز به گوگرد در گیاهان ارتباط نزدیکی با تغذیه نیتروژن دارد و متابولیسم نیتروژن نیز به شدت تحت تاثیر وضعیت گوگرد در گیاه قرار دارد. محققان مختلف گزارش کرده­اند که کمبود گوگرد، کارایی مصرف نیتروژن اضافه شده به خاک را محدود می­کند. بنابراین، برای حداکثر استفاده از نیتروژن اضافه شده به خاک، افزودن گوگرد به خاک نیز ضروری است. مطالعات مزرعه­ای روی خاک‌های دارای کمبود نیتروژن و گوگرد نشان داد که کاربرد نیتروژن در صورت عدم استفاده از گوگرد باعث کاهش عملکرد دانه می‌شود، در حالی که عملکرد دانه به کاربرد گوگرد به تنهایی نیز پاسخ نداد.

چرا کود سولفات آمونیوم؟

کاربرد کودهای سولفات آمونیوم به عنوان یک منبع بسیار خوبی از گوگرد به فرم سولفات و نیتروژن به فرم آمونیوم برای تامین نیازهای محصولات مختلف اثبات شده است و این دو عنصر مهم به راحتی در دسترس گیاهان قرار می­گیرند. بر خلاف گوگرد عنصری، گوگرد به فرم سولفات به راحتی در دسترس ریشه­های محصول قرار می­گیرد و دسترسی ریشه به مواد مغذی مورد نیاز را بلافاصله پس از مصرف فراهم می­کند. نیتروژنی که به فرم آمونیوم در این کود موجود می­باشد نیز بلافاصله برای جذب در دسترس ریشه قرار می­گیرد و در برابر تلفات نیتروژن حاصل از آبشویی، تبخیر و دنیتریفیکاسیون مقاومت می­کند. از آنجا که نیتروژن موجود در این کود به فرم آمونیوم است، کود سولفات آمونیوم اغلب در خاک­های غرقابی برای تولید برنج مورد استفاده قرار می­گیرد، در حالی که کودهای نیتروژنی با پایه نیترات به دلیل دنیتریفیکاسیون و هدررفت نیتروژن، گزینه مناسبی نیستند. محلول حاوی سولفات آمونیوم اغلب به عنوان سورفکتانت در محلولپاشی علف­کش­های پس رویشی جهت بهبود کنترل علف­های هرز اضافه می­شود. این روش افزایش کارایی علف­کش با استفاده از سولفات آمونیوم، به ویژه هنگامی که منبع آب حاوی غلظت­های بالای کلسیم، منیزیم یا سدیم باشد بسیار موثر است.

کود سولفات آمونیوم چگونه بر pH خاک تأثیر می گذارد؟

در خاک­های گرم، میکروب­ها به سرعت طی فرآیند نیتریفیکاسیون آمونیوم را به نیترات تبدیل می ­کنند. در طی این واکنش میکروبی، یون­های (H+) آزاد می­شود که در نهایت پس از استفاده مکرر از کود، pH خاک را کاهش می­دهد. سولفات آمونیوم به دلیل فرآیند نیتریفیکاسیون می­تواند خاک را اسیدی کند که این مسئله ربطی به حضور سولفات (که اثر ناچیزی بر pH دارد)، ندارد. پتانسیل تولید اسید توسط کود سولفات آمونیوم بیشتر از کود نیترات آمونیوم است، زیرا تمام نیتروژن موجود در سولفات آمونیوم به نیترات تبدیل می­شود، درحالی­که تنها نیمی از نیتروژن موجود در کود نیترات آمونیوم به نیترات تبدیل می­شود.

بهترین شیوه های مدیریت کوددهی

پس از افزودن کود به خاک، سولفات آمونیوم به سرعت به اجزای خود یعنی آمونیوم و سولفات تجزیه می شود. بنابراین اگر روی سطح خاک باقی بماند، آمونیوم ممکن است در شرایط قلیایی بصورت گاز به هدر رود. در این شرایط، ترکیب کود با خاک در اولین فرصت و یا استفاده از کود قبل از آبیاری یا بارندگیِ پیش بینی شده، توصیه می شود. اکثر گیاهان قادرند از دو فرم نیترات و آمونیوم نیتروژن برای رشد استفاده نمایند.

مزیت کود سولفات آمونیوم

N کود های ازتهکل ازتازت به شکل آمونیوممناسب برای خاک های شور و قلیاحمل و نقل و نگه داری آسانقابلیت اختلاط با اوره
سولفات آمونیوم کریستالی%21%21
سولفامون%21%21
اوره%46%0
نیترات آمونیوم%34%17
دی آمونیوم فسفات%18%18
S کود های گوگردیکل ازتگوگرد به شکل سولفاتحلالیت در آبحمل و نقل و نگه داری آسانقابلیت اختلاط با اوره
گوگرد گرانوله%90
سولفامون%24%24
سولفات کلسیم%17-18%17-18
گوگرد غنی شده با فسفات%10-15%5-7.5
اوره به پوشـش گوگردی%15-20